Nebezpečí rakoviny tlustého střeva závisí na masu, které jíme

6. července 2013 v 14:18 | Hospodářské noviny čtvrtek 23. června 2005 |  Zdraví
Kdo si denně pochutnává na šunce nebo klobáse, vystavuje se zřetelně vyššímu nebezpečí rakoviny tlustého střeva. Pokud se však na jeho stole často objevuje ryba, riziko tohoto druhu se snižuje. Vyplývá to z rozsáhlé evropské studie, jejíž výsledky zveřejnilo Německé středisko pro výzkum rakoviny v Heidelbergu.
V rámci studie, která byla zahájena už v roce 1992, odpovídalo zhruba půl miliónu účastníků na otázky o svých stravovacích zvyklostech a životních poměrech. Podle odhadů badatelů při každodenním konzumu 100 gramů "červeného" masa se riziko rakoviny tlustého střeva zvyšuje o 49 procent. K takzvanému červenému masu se počítá vepřové, hovězí, telecí a jehněčí.
Při zvýšení konzumace salámu o 100 gramů denně se dokonce předpokládá zvýšení rizika o 70 procent. Pokud denně sníme o 100 gramů ryby více, snižuje se nebezpečí vzniku této choroby na polovinu. konzumace drůbežího masa prý nemá na výskyt onemocnění žádný vliv.
Odborníci vycházejí z toho, že železo přijímané s masem by mohlo přispívat ke zvýšení rizika, protože v těle může podporovat vznik škodlivých oxidů dusíku. "Červené maso" a uzeniny mají v průměru vyšší obsah železa než drůbež, jejíž konzumace nemůže riziko rakoviny tlustého střeva ovlivňovat. Příčinou ochranného působení konzumace ryb by prý mohly být nenasycené mastné kyseliny omega-3.
(čtk)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Gabča Gabča | Web | 6. července 2013 v 14:21 | Reagovat

Jsem mladá a chci se seznámit, klikni na můj webík abys zjistil víc!

2 Nikola Mills Nikola Mills | Web | 6. července 2013 v 14:33 | Reagovat

zajímavé:)

jinak,pokud se zajímáš o kosmetiku,mrkni na můj blog,myslím že by se ti některé články mohly hodit :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama