Červenec 2016

Dítě je středem pozornosti až od 20.století

14. července 2016 v 10:00 | Novinky |  Životní styl

Dítě je středem pozornosti až od 20. století

Mezinárodní den dětí se slaví teprve od roku 1949 a veřejný zájem o nejmladší pokolení je jen o něco staršího data. Až s nástupem moderní doby se začalo o dětech psát v tisku, navrhovat pro ně oblečení nebo nábytek.
Dívenky v baletní škole v roce 1933
Dívenky v baletní škole v roce 1933
FOTO: archiv autorky
čtvrtek 7. července 2016, 10:10
S příchodem 20. století nastala radikální změna v přístupu k dětem. Začali se jimi více zabývat teoretici ve svých článcích a příručkách, i praktici, kteří na ně zaměřili výrobky.
Děti se staly součástí reklamních kampaní, motiv dítěte či spokojené rodiny se objevil na předmětech denní potřeby a užitého umění - porcelánu, skle, grafice nebo pohlednicích. Začaly se pro ně masově vyrábět hygienické potřeby, hračky a hry, oblečení i nábytek.

Porody doma a v sanatoriu

Až do druhé světové války se mnoho dětí rodilo doma za přispění porodních asistentek. Lékař býval k porodu volán jen při komplikacích, často bohužel pozdě. Tzv. porodní báby se těšily velké důvěře a úctě, ačkoli většinou neměly žádnou odbornou kvalifikaci.
Ve velkých městech se už za první republiky rychle rozmohla praxe porodů v nemocnicích. V Praze bylo jedním z nejvyhledávanějších Porodní sanatorium dr. Josefa Záhorského a Jana Jerie v Londýnské ulici (porodnice tu existovala ještě i za socialismu).
Rodičky dostávaly na památku deníček Mému dítěti s podpisy ošetřujících lékařů a sestřiček a byly v něm rubriky, které mohly postupně vyplňovat.
Děti v Brně hrají kuličky, rok 1957
Zajímavé čtení a mnoho dobových fotografií přináší publikace Děti v Brně, kterou vydalo v loňském roce nakladatelství Doplněk. Děti v Brně hrají kuličky, rok 1957
FOTO: repro z knihy Děti v Brně
Od údajů o narození dítěte a jeho váze až po první zoubek, krok či slůvko, ale i nemoci apod. Tisk deníčku zaplatila inzerce výrobců prádla, kočárků, postýlek, zásypů, reklamu tu mělo mýdlo Hellada, Odkolkovy piškoty, zubní pasta Thymolin, hračkářství Fischl i pojišťovna Kotva.

Věhlasný pediatr

Kojení bylo odedávna jediným přirozeným způsobem, jak živit narozené dítě. Pokud neměla matka dost mléka, najímaly se kojné.
Náš věhlasný pediatr profesor Josef Švejcar (1897-1997) se zasloužil svým výzkumem o to, že se začala vyrábět umělá kojenecká výživa ze sušeného kravského mléka.
Spolupracoval tehdy s firmou Nestlé, která původně produkovala jenom dětskou moučku, a přiměl ji k produkci mléčných přípravků. V padesátých letech, kdy byla navíc jen velmi krátká mateřská dovolená a matky musely kojence dávat do jeslí, se dokonce začala umělá výživa upřednostňovat před kojením.
Sám profesor Švejcar se ho později opět zastal. Říkal: "Jen hlupák se nevyvíjí a nemusí nikdy měnit názor."
Slavný pediatr, profesor Josef Švejcar
Slavný pediatr profesor Josef Švejcar
FOTO: archiv autorky
Jeho soukromou ordinací, kterou udržel jako jeden z posledních až do úplného znárodnění, prošly stovky dětí a o jeho péči se dodnes vykládají legendy.
"Kromě lékařských schopností měl i určité vlohy léčitele," vzpomíná Švejcarova přítelkyně Giovanna Roklová. "Sám se mi přiznal, že když vešla maminka s dítětem do ordinace, věděl, co mu je. Ale takový postup si zakazoval. Někdy si pro sebe zapsal diagnózu do šuplíku, a když dítě vyšetřil a dostal výsledky z laboratoře, porovnal je teprve se svým záznamem. Většinou se to shodovalo. Říkal, že ani vědci nevědí, co se děje mezi nebem a zemí."

Matka, nebo vychovatelka?

Pokud dnes někteří odborníci kritizují matky pro nedostatek času, který svým potomkům věnují, stojí za to podívat se do minulosti. Herečka Eva Gerová, která se narodila v roce 1920 do rodiny ředitele pražské konzervatoře a učitelky zpěvu, o svém dětství říkala:
"Maminka na nás, mě a sestru, neměla čas, a tak nám na výchovu najala německou chůvu, slečnu Karlu. Když od nás v mých jedenácti letech odcházela, moc jsem pro ni plakala. Měla jsem také soukromou učitelku a teprve od páté třídy jsem nastoupila mezi děti do anglického gymnázia. Na vaření jsme měli kuchařku a na ostatní práci hospodyni paní Rézi. Vždycky ráno seděla s mou matkou, účtovaly a domlouvaly se, co se bude ten den vařit. Rézi jsem měla moc ráda a tajně, když to šlo, jsem u ní sedávala v kuchyni. Zajímalo mě totiž, o čem si povídá s kuchařkou. Matka si s námi nikdy nepovídala, pro ni byly nejdůležitější její žačky a společenské povinnosti."
FOTO: archiv autorky
Samozřejmě jiná situace byla v prostších rodinách, kde naopak děti musely pomáhat zatápět nebo mýt nádobí, případně se starat o mladší sourozence. Na venkově často pracovaly i na poli. Matky těchto dětí také nemohly věnovat čas jen jim, spíš naopak.
Nezapomeňme, že jen běžné činnosti v domácnosti, jako bylo třeba praní na valše, jim trvaly podstatně déle než dnes.

Pravidelný režim? Ani náhodou!

Ačkoli se říká, že malé dítě potřebuje pravidelný režim a mnozí rodiče se ho snaží dodržovat, podle vzpomínek pamětníků první republiky tomu tehdy zdaleka tak nebylo.
"Děti chodily spát pozdě, až s dospělými. Na noc se nepřevlékaly, jen svlékly svrchní součást oděvu. Bylo zcela běžné, že spaly s matkou nebo s jinými dospělými či sourozenci. Spávaly ve špatně vytopených místnostech, po dvou nebo více v jedné posteli, v provizorních lůžkách na zemi, na slamníku, na židlích, ve vysouvacím šupleti, ti menší i v nohách rodičovské postele," uvádí Alexandra Navrátilová v knize Děti v Brně.
Zajímavé čtení a mnoho dobových fotografií přináší publikace Děti v Brně, kterou vydalo v loňském roce nakladatelství Doplněk.
FOTO: archiv autorky
Sokolské žačky v září 1938 na obálce Pestrého týdne
Sokolské žačky v září 1938 na obálce Pestrého týdne
FOTO: archiv autorky
Co se týče jídelníčku, základem byly brambory a zelí, chleba se pekl jednou v týdnu, zamykal se, rohlík byl vzácností. Ráno děti pily kávu z cikorky a umletého žita. K obědu byly luštěninové nebo bramborové polévky a bramborové placky, škubánky, noky nebo brambory s omáčkou. Masa se jedlo poměrně málo.
Eva Gerová také vzpomínala, že maso matka dětem nedoporučovala, a tak dostávaly hlavně zeleninu a sladká jídla.
"Tatínek, který měl rád francouzskou kuchyni, ovšem maso vyžadoval, obzvlášť zvěřinu. Když mu matka vnucovala rýži, opáčil: 'Rejži nechci, ta je jen pro slony!'"

Letní byty a ozdravovny

Dlouho převládal v rodinách stereotyp milující matky a váženého otce, který byl vyloučen z péče o dítě na veřejnosti. Ještě v padesátých letech bylo zcela výjimečné spatřit muže, který před sebou tlačí kočárek nebo přebaluje kojence. Tátové také nechodili do školy na třídní schůzky.
Čas, který děti trávily s rodiči, se v týdnu omezoval na setkání u večeře a krátký rozhovor před spaním. Víc možností bylo jedině o prázdninách.
FOTO: archiv autorky
Za první republiky rodiny odjížděly na letní byty. Pronajímaly si pokoje či chalupy na venkově a zde kolikrát strávily i dva měsíce v kuse. Pokud prarodiče žili na venkově, jezdilo se k nim.
Pobyty u moře nebyly zdaleka tak běžné jako dnes. Podle dobové příručky pražského lékaře V. Sirového z roku 1926, která propagovala italské lázeňské městečko Cesenatico u Rimini, už ale existovala možnost dětských ozdravných pobytů u moře. Jezdilo se rychlíkem - cesta trvala 31 hodin a během ní dostávaly děti teplé jídlo předem objednané ve stanicích.
Pobyt trval čtyři týdny a dětská ozdravovna se nacházela v objektu blízko pláže, který měl i svůj divadelní sál s jevištěm. To vše pod heslem "Zdraví - dětem nejlepší věno".
Blanka Kovaříková, Právo

Nejčastější letní zdravotní potíže

1. července 2016 v 11:43 | Novinky |  Zdraví
Nejčastější letní zdravotní potíže
Čas dovolených přeje nejen aktivnímu sportu a odpočinku, ale i zdravotním potížím v podobě úpalu, úžehu, průjmu, zácpy či letních viróz. Poradíme vám, jak jim předcházet, i jak je v případě propuknutí rychle vyléčit.
Typické pro léto jsou alimentární průjmy způsobené požitím nedokonale upravených potravin.
Typické pro léto jsou alimentární průjmy způsobené požitím nedokonale upravených potravin.
Dnes 10:10

Úpal a úžeh
Úpal je celkové přehřátí organismu bez přímého působení slunečního záření. Vzniká působením vysoké teploty (35 °C a více) a vysoké vlhkosti vzduchu, které vedou k poruše termoregulace. Nejčastěji tak k úpalu dochází v nevětraných místnostech, v provozovnách s vysokými teplotami nebo i v dopravních prostředcích s vysokou teplotou, kde není zajištěno odpovídající větrání.
"Může jej způsobit nedostatečný přísun tekutin a solí, které jsou důležité k tvorbě potu, silná vlhkost vzduchu a oblékání neprodyšných oděvů, které neumožní dostatečné pocení a zabraňují odvodu tepla z organismu," vysvětluje praktický lékař MUDr. Josef Volný, CSc. z pražské Polikliniky Zelený Pruh.
U postiženého dochází ke zvýšení tělesné teploty doprovázené silným pocením a často vedoucí k těžké dehydrataci organismu. Mezi nejčastější příznaky patří žízeň, celková slabost, zmatenost, závratě, bolesti hlavy, zvracení, může nastat až porucha vědomí.
Dalšími příznaky je horečka, poruchy dechu, zrychlená činnost srdce, snížení krevního tlaku.
Úžeh je celkové přehřátí organismu v důsledku přímého účinku slunečního záření.
"Dominujícími jsou tzv. meningeální příznaky, tj. bolesti hlavy, zvracení, bolesti krční páteře a až porucha vědomí. Dalšími příznaky je horečka a suchá a přehřátá kůže. V nejzávažnějších případech může dojít k otoku mozku a k ohrožení života. Někdy se příznaky objeví až po několika hodinách od vystavení se slunečnímu záření, např. v noci," upozorňuje MUDr. Volný.
Ztrátou tekutin a minerálů, zejména sodíku a draslíku, větším pocením a dlouhodobějším pobytem na slunci dochází k dehydrataci. K příznakům dehydratace patří suchost v ústech, únava a malátnost, bolesti a točení hlavy, svalová únava. Někdy se objevují i bolestivé svalové záškuby nebo křeče v oblasti končetin nebo trupu.

První pomoc spočívá

  • v odsunu do stínu, případně do chladné místnosti s dobrou ventilací
  • umístění do vodorovné polohy s podloženou hlavou
  • náhrada tekutin v podobě mírně slazených a solených nápojů
  • masáž končetin k podpoře výdeje tepla
  • postupné omývání studenou vodou

Prevence

Abyste se úžehu vyhnuli, používejte pokrývky hlavy včetně širokých klobouků, které chrání nejen hlavu, ale i ramena. Nevycházejte na slunce mezi 10.-14. hodinou, kdy je sluneční záření nejnebezpečnější.
"Pravidelně doplňujte tekutiny, nejlépe minerálky nebo iontové nápoje. Velmi osvěžující a zdravé jsou ovocné neslazené šťávy a džusy. Z alkoholu si lze v teplých dnech dát v malé míře pivo, lépe nepříliš chlazené. Vyhněte se časté konzumaci kofeinu v zeleném a černém čaji a kávě," radí Volný.
Průjmy
Průjmy dělíme na infekční, způsobené viry, bakteriemi nebo parazity, a neinfekční, vyvolané chemickými látkami, alergeny nebo nesprávnou skladbou či kombinací potravy - tzv. dietní chybou.
Typické pro léto jsou alimentární průjmy způsobené požitím nedokonale upravených potravin. Rizikové jsou potraviny s vysokým obsahem bílkovin (drůbeží maso, sekaná, pokrmy z vajec a majonézy). Z bakteriálních průjmů je nejčastější příčinou bakterie salmonella, shigella a campylobakter. Zdrojem nákazy mohou být domácí zvířata, v jejichž produktech, zejména mléku a vejcích, se bakterie vyskytuje, nemocný či rekonvalescent, který kontaminuje vodu či potraviny přímým kontaktem rukama.
"V letním teplém počasí při špatném uskladnění a ošetření potravin a poživatin může dojít ke snadnému pomnožení bakterií s následnou produkcí velkého množství toxinů - jedů, které během krátké inkubační doby způsobí zažívací obtíže. Typická je nevolnost, bolesti břicha, zvracení, průjem s křečemi. Přidat se mohou teplota, bolesti hlavy, krvácení do stolice," upozorňuje lékař.
Kromě infekcí může být průjem způsoben také alergií či nesnášenlivostí některých druhů jídla, koření,nebo ovoce a zeleniny.

Prevence

Častou příčinou letních průjmů je také zhoršená hygiena. Proto je nutné pravidelné mytí rukou, ovoce konzumujte jen omyté nebo oloupané. Potraviny konzumujte dostatečně tepelně upravené. Vodu pijte jen z nezávadných zdrojů.
"Zvlášť před cestami do exotických zemí je vhodné preventivní podávání probiotik, které osídlí střevo a posílí imunitu," radí MUDr. Peter Mikolášek z Kliniky dětských infekčních nemocí Fakultní nemocnice Brno.

Léčba

Pokud se akutní průjem rozvine, je možné využít k jeho zmírnění a zkrácení doby trvání probiotika, která navíc pomohou i k rychlejší obnově mikroflóry. "Probiotických bakterií a přípravků je celá řada, nejvíce studií popisuje pozitivní efekt u bakterií Lactobacillus rhamnosus a Saccharomyces boulardii. Ty obsahují některé dostupné probiotické přípravky," uvádí MUDr. Mikolášek.
Pokud za průjmy stojí nějaká chemická či jinak toxická látka, pak je vhodné živočišné uhlí.
Z dalších léků jsou vhodné např. Endiaron, Reasec, Ercefuryl, Tammex či Sorbeta. Přesné dávkování i doporučené užívání se dozvíte v příbalových letácích.
Zácpa
Důsledkem cestování a změnou jídelníčku, ale i celého denního rytmu nás může potrápit i zácpa. U žen, které mají zácpu až třikrát častěji než muži, někdy vzniká i v důsledku etických zábran, neboť se "štítí" jít na toaletu, která zejména v asijských a v afrických státech, ale i někde na jihu Evropy, neodpovídá evropskému standardu.

Prevence

Jako prevence zde může zafungovat dostatek vlákniny, kterou kromě zeleniny, ovoce, celozrnného pečiva či luštěnin můžeme užívat i formou přírodní vlákniny ve formě prášku.
Příznivý vliv mají také jogurty, další zakysané mléčné výrobky obsahující probiotické bakterie. Ty mohou zlepšit složení střevní mikroflóry a činnost střev.

Léčba

Součástí komplexní léčby jsou také režimová opatření. Správnému vylučování stolice pomáhá například to, že ráno vypijeme sklenici vody a tím stimulujeme pohyb střev, nebo to, že v průběhu dne jíme pravidelně, včetně snídaně, kterou sníme v klidu (příjem potravy často vyvolává defekační, tedy vylučovací reflex).
Projímadla mají být až dalším krokem v léčbě zácpy, obvykle při akutních potížích. Vždy je lepší vsadit na šetrná projímadla, aby nedocházelo k narušení střevní sliznice. Dlouhodobé užívání nevhodných projímadel může totiž snížit vstřebávání některých minerálů a vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E a K).
Ale také přispět k odvodnění organismu, narušit činnost střev, vyvolat v nich zánět a způsobit celou řadu dalších potíží. Některé z nich se pak léčí velmi obtížně.
Letní virózy
Nadměrné vystavení se ultrafialovému záření snižuje obranyschopnost organismu a může přispět k rozvoji virové infekce.
I během letních měsíců se lékaři setkávají s pacienty s příznaky akutních virových infektů horních cest dýchacích.
"Tyto infekty vznikají v důsledku oslabení organismu zpravidla při prochlazení vlivem koupání ve studené vodě, dlouhého nošení mokrých plavek, špatně nastavené klimatizaci apod. a následné expozici virové infekci. Příznaky jsou stejné jako v zimě a léčba je symptomatická - paralen proti teplotě a na bolesti svalů a kloubů, dále mukolytika, nosní kapky apod.," dodává pražský praktický lékař MUDr. Michal Lazák.
das, Novinky




Zdraví nade vše

Nežádoucí suvenýry


Dovolená patří mezi nejhezčí chvíle roku, ale i ona může mít svá úskalí. Jak na ně vyzrát?

Nikde, ať už cestujete po vlastech českých, či do exotických kon­čin, si nemůžete být jisti, že vás nepřepad­ne některá typicky letní choroba.

Dovolená na WC

Pokud cestujete do země s nevalnými hygienickými stan­dardy (většina území Asie, Afriky, Jižní a Střední Amerika), zvyšuje se riziko, že zájezd odnesou va­še střeva. Takzvaný cestovatel­ský průjem vás však může sko­sit i ve zdánlivě bezpečných oblastech Evropy, jako je Stře­domoří. Postihuje přes 40 % tu­ristů a může ho způsobit stres zcestování, změna podnebí, al­kohol či kořeněná jídla. Nejčas­těji zažívací potíže zaviní konta­minované potraviny.

Hygienická protiprůjrnová opat­ření lze trefně shrnout do zásady pěti "0"- Obchod, Originál, Otev­řít, Oloupat, Ovařit. Nejlepší ochra­nou je vyhýbat se podezřelému jíd­lu. Zapovězena by měla být syro­vá zelenina a ovoce (jezte to, které si můžete vlastnoručně oloupat), vynechejte saláty, mléčné výrobky (včetně zmrzliny), nepasterizované mléko a nedostatečně upravené maso. Odolejte pokušení ochutnat místní specialitu připravenou po­uličním prodejcem. Měli byste kon­zumovat potraviny nejlépe vakuo­vě balené a dostatečně tepelně upravené (nad 60°C).

Kdo netouží prozkoumat ho­telové toalety, měl by si vybírat pouze originálně zabalené nápo­je. Nejjistější je koupit limonádu v plechovce, kterou by těžko ně­kdo naplnil vodou pochybné čis­toty. Bakterie, paraziti či viry, jež průjem způsobují, mohou číhat v ledu v nápojích. Nemenší riziko představuje hlazení psů, koček a jiné zvířeny (minimálně kvůli hrozbě vztekliny).

Co patří do cestovní lékárničky?

Zodpovědný cestovatel nikdy nevyráží bez základní lékárničky. Její vybavení přijde asi na 600 Kč. • průjmy (lmodium, Smecta, Normix, Endiaron, živo­čišné uhlí) • bolest a teplota(Paralen, Panadol, Ibalgin, Aspirin, Aulin, Acyl­pyrin, Ataralgin) . škrábání v krku (Septolete, Strepsils, Neo-Angin) • kašel (Bromhexin, Mucosolvan, Mucosin) • spáleniny (Panthenol) • úrazy (pruž­né obinadlo, obvaz, desinfekce, náplast) • nevolnost v dopravním prostřed­ku (Kinedryl, Nokinal, Travel Gum).

alergie a štípnutí hmyzem (Fenistil, Zyrtec, Zodac) • vaginální mykózy (Canesten, Tantum Rosa) • pálení očí (Opthalmo-Septonex) . dezinfekce na čištění vody (Aqua Steril, Sanosil).

Japonka peče chléb

1. července 2016 v 9:16 | novinka |  Životní styl
Japonka peče chléb, jaký jste ještě neviděli
Pšeničný, žitný, celozrnný, bezlepkový - zkrátka v současné době je na trhu velký výběr chlebů. Bochníky, jaké vyrábí japonská pekařka, jste ale s největší pravděpodobností dosud neviděli. Její chleby po rozkrojení totiž připomínají spíš umělecká díla
Tokijská pekařka a zároveň lektorka pečení jménem Ran používá pro pečení vzorovaných bochníků různobarevné těsto, uvedla agentura Reuters. Na jednotlivých krajících se pak objevují obrazce nejrůznějšího ovoce jako je třeba citrón nebo kiwi, pohádkových postaviček, květin nebo zvířecích vzorů. A to vždy v celém pecnu.
Inspirací jí přitom byly rolky Kazari Maki Sushi. Tento originální chléb peče jen pro svou rodinu a přátele. Ve velkém ho vyrábět nechce, a to i přesto, že se jí ozývají zájemci z celého světa. Raději by chtěla vést kurzy, ve kterých účastníky svému umění naučí.
zkr, Novinky